SUR AJANS- Sivas’ın Kangal ilçesinin Tekke köyüne 500 metre mesafedeki mermer ocağının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED olumlu raporu verilerek açılmasına tepki gösteren köylüler, “Aleviler açısından önemli bir yere sahip olan Samut Baba Türbesi de mermer ocağından etkilenecek. Mermer ocağının çalışması durumunda insanlar artık gelmemeye başlayacak” dedi.

Samut Baba Turbesi Sivas Kangal Tekke Koyu

Sivas’ın Kangal ilçesinin Tekke (Samut) köyüne 500 metre mesafedeki mermer ocağının açılmasına köylülerin itirazlarına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gereklidir” ÇED olumlu raporu verildi.

Köylüler, ÇED kararının ardından maden şirketini mahkemeye vererek kararın bozulmasını talep ediyor.

“Su kurursa buradaki bazı köyler etkilenecek”

Açılacak madenin köydeki yaşam alanlarına zarar vereceğini ifade eden Perihan Güler, “İnanç merkeziyle birlikte türbenin yakınında bulunan 730 senelik bir ağaç da koruma altına alındı. Mermer sahasının olduğu alana yakın olan su kaynağı Davulbaz Köyü’nde bulunan ve Devlet Su İşleri tarafından açılan göleti besleyen tek su kaynağı mermer sahasının bulunduğu alanda çıkmaktadır. Su kesildiğinde gölet dolmayacak dolayısıyla sulu tarım yapan birkaç köyde bu durumdan zarar görecek” dedi.

“Samut Baba’ya diğer şehirlerden insanlar geliyor”

Köyün üçte birine yakın bir alanın mermer ocağı tarafından alındığını belirten Tekke köyü muhtarı Hasan Tekkelioğlu, ise konuşmasında şunları dile getirdi:

“Artık köyümüzde hayvancılık bitme noktasına geldi. İnsanlarımız mera alanları alındıktan sonra hayvancılık yapamayacaklar. Kamyona yüklenecek olan mermer blokları köy arazilerinin içinden geçeceği için ekinlerimiz toz aldığı zaman döllenmeyi etkileyerek verimi düşürüyor. Zaten kar etmiyoruz verim de alamazsak insanlar ekinlerini terk etmek zorunda kalacak. Aleviler açısından önemli bir yere sahip olan Samut Baba Türbesi de mermer ocağından etkilenecek. Sadece bizim için değil çevre köylerden ve başka şehirlerden gelecek olan insanlar burada cem yürütüyor. Mermer ocağının burada çalışması durumunda insanlar gelmemeye başlayacak.”

“Hiçbir madeni köyümüzde istemiyoruz”

Senem Tekkelioğlu, “Köyümüz çevrede bir tane. İnsanlar buraya gelerek Samut Baba Türbesini ziyaret eder, hastalar şifasını bulur. Biz onun için hiçbir madeni burada kabul etmiyoruz” diye ifade etti.

İliç, Soma örnekleri...

İktidarın kendilerine güven vermediğini söyleyen Yusuf Budak, “Yavuz Sultan Selim, Alevileri dağlara sürdü dağlarda da maden var. Bir de devlete karşı diye bir fikir var. Biz doğayı ve insanları yok sayan, çıkarları için her şeyi ayaklar altına alan yönetimlere karşıyız. Biz Aleviler sermayeye karşı değiliz, teknolojiye karşı değiliz. Onlar için insanların inancı, değer yargıları çok önemli değil. Daha önceden İliç’te, Soma’da gördük insanların başına neler geldiğini. Biz bunlara nasıl güveneceğiz. Ülkede kaybolan ve öldürülen çocuklara, katledilen kadınlara sahip çıkamayan bir yönetime inanmıyoruz, güvenmiyoruz” diye belirtti.

Mahkeme 20 gazeteciye yönelik verilen karara dokunmadı Mahkeme 20 gazeteciye yönelik verilen karara dokunmadı

“Sadece tekkeliler değil herkes madene karşı gelmeli”

Tekke Köyünde yaşayan bir yurttaş ise, “Ben bu köyde doğdum bu köyde büyüdüm 70 yaşında bir kadınım bu saatten sonra nereye gideceğim. Sadece Tekke köylüleri değil herkesin bu madene karşı gelmesi gerekiyor. Gurbette giden köylülerimiz bir araya gelip köylerine sahip çıksınlar. Yılanlı dağındaki madene karşı insanlar nasıl ki karşı geldilerse biz de bir araya gelip püskürtebiliriz” diye konuştu.

Kaynak: PİRHA