-yapısallık tanım olarak; olgunun karakterinde var olan durumdur.
Olgu var oldukça, yapısal sorunu da kendi içinde taşımaya devam eder.
Konjonktürel durum tanımlanması, farkındalık sürecinin tamamlanması durumudur.
Türkiye’nin yapısal durumu (sorunu)
Başkasının arsasında devlet kurarak, arsa sahiplerini sürgün katliam ve zindanları reva göstermesidir. Arsa sahiplerinin hiçbir hak ve özgürlüğe sahip olmamaları için, yıllarca sistematik olarak imha, inkâr ve vatan haini muamelesi gösterilmekte.
Kendi atanızı unutun ve bizim atamızı atanız olarak benimseseniz mutlu olabilirsiniz önermesinin dışında hiçbir akıl muhakemeleri yok.
Eğer atamızı kendi atanız olarak kabul etmezseniz nankörsünüz, çünkü okullarımızda okuyorsunuz, ticaret yapıyorsunuz, serbest dolaşım hakkı veriyoruz, seçme ve seçilme hakkı vermişiz, bu büyük iyiliğin karşılığı olarak kendiniz olmayın biz olun.
Kürtlere dayatılan bu akıl uygulamaya konulurken, anayasalarını, hukuk sistemlerini, eğitim sitemlerini sakatlamak ve evrensel kurallardan uzaklaşmalarına neden olmaktadır.
Bu imkânsız uygulamayı imkanlı hale getirmek için bütün formülleri ters kurmak zorunda kalıyorlar. Mesela; demokrasi kürdileri şımartır ve siyasal güç yapar korkusu ile demokrasicilik tiyatrosunu oynuyorlar. Bu tiyatro onları yorduğu zaman… ne demokrasisi ulan…deyip demokrasinin kapısına kilit vuruluyor.
Mesela; çocuklarını bilim alanında iyi eğitimden geçirmek yerine formülü ters kurup çocuklarını iyi eğitilmiş asker ve polis yapıyorlar.
Mesela; ülke gelirlerini sanayi ve bilime harcayacaklarına formülü ters kurup bütün ülke gelirini silahlanmaya harcıyorlar.
Mesela; gençlerine iş ortamı kurmak yerine ters formül kurup gençlerin umudunu kırarak onları gelişmiş ülkelere gitmeye zorluyorlar.
İşte bu yapısal sorunun kaynağı, sonuç olarak çöküş ve yozlaşma yaratıyor.
Yönetenler bu çöküş ve yozlaşmanın girdabında debelenmeye mahkumdurlar. Çünkü formül ters kuruluyor.
Halkın bu yapısalın farkında olma, denklemi doğru kurma ve böyle yönetilmek istememeyi ezici çoğunluk haline geldiğinde, konjonktürel ortam oluşur. Aksi taktirde,
Halkın yaşam standartları, ilkel düşkünlüğe evrilir.
Sorun, yönetenlerin beceriksizliği değildir.
Sorun, formülü ters kurmaktır.
Çözüm, formülü doğrultmaktır.
Reel gerçekliğe ulaşma, halkın ezici çoğunluğunun farkındalığı ve örgütlülüğüdür.
Bireysel çığırtkanlığın tarihte rolü yoktur.
Toplumsal örgütlülük Barışçıl yol ve yöntemi esas alarak tarihsel rolünü oynayabilir.