Yazar ve Şair Îlhamî Sîdar Mardin Leylan Cafe'de okurlarıyla buluştu. Şair Hekîm Meretoyar'ın moderatörlüğünü yaptığı bu etkinlikte konuk Yazar ve Şair Îlhamî Sîdar, Kürt romanının gelişimini yanı sıra kendisinin yazdığı romanlarla ilgili duygu ve düşüncelerini okurlarıyla paylaştı. Konuk Yazar ve Şair, okurla buluşma etkinliğinde Doğu kültürünün özelde Hint kültürünün Binbir Gece Masalları üzerinden Batı kültürüne özellikle de Batı'nın roman sanatına nasıl da ilham kaynağı olduğunu kendisinin yazdığı romanların bu gerçekliğin diğer ifadeyle bu sentezin roman sanatına bir yansıması olarak da okunabileceğinin ifade etti.
Îlhamî Sîdar, Erebê Şemo'nun Şivanê Kurmanca ile başlayan Kürt roman sanatının Mehmed Uzun, Bextiyar Elî ve Eta Nihayî ile ciddi bir gelişim gösterdiğini, yazı dilinin Kürtçeyi ve onun yaşamını zenginleştirerek güçlendirdiğini, bu gelişim yolculuğuna romanlarıyla eşlik etmek istediğini belirtti.
"Xewneke Payîzê, Memê Din, Pencere û Tehma Xwelîyê adlı Kürtçe romanlarıyla okuruna yeni ufuklar açtıran Îlhamî Sîdar, kadim varoluşun toprağından eskimeyen yeniyi/ışığı selamlayan roman karakterlerinin yolculuklarıyla bizi dışsal yolculuğun eşliğinde içsel yolculuğa çıkarır" tespitinde bulunan bir okura teşekkürlerini ileten Îlhamî Sîdar, Tehma Xwelîyê eseriyle postmodern bir romanı vücuda getirdiğini, ayrıca bahsi geçen roman kahramanının üzerinden içsel ve dışsal yolculukların eşlik ettiği bir arayışın ancak bizi ruhsal ve bilişsel özgürlüğe kavuşturabileceğini ifade etti.
Yazar ve Şair Îlhamî Sîdar, Memê Din adlı romanını Ehmedê Xanê'nın Mem û Zîn'ninde arka planda kalan Zîn'in değerinin teslim edilmesi kaygısını da taşıyarak yazdığını belirtti. Sebebine gelince, komşu milletlere nazaran Zîn'in içinde yaşadığı toplumun sosyolojisinde kadınların daha çok sosyal yaşamın içinde olduklarını ifade etti.
Okurla buluşma etkinliğine M. Wenda Koyuncu, M. Latif Sağlam, Metin Aydın ile Tehsin Baravi gibi çeşitli dallarda çalışmaları olan sanatçı ve yazarlar da sorularıyla eşlik ederek etkinliğe renk kattılar.